Ți s-a întâmplat să te trezești dimineața cu o senzație de „gât uscat” , sau ai observat că peretii transpiră ori ca geamul se aburește? Aceste lucruri se întâmplă datorită umidității din încăpere, care poate fi ori prea scăzută ori prea ridicată, iar controlarea acesteia este o decizie care influențează sănătatea familiei tale.
Din articolul următor aflăm cum se crează și ce este umiditatea, care sunt valorile normale, cum te afectează si cum să respiri aer curat.
Ce este umiditatea și cum se crează?
Umiditatea este cantitatea de vapori de apă din aerul casei si variază în funcție de temperatura din locuinţă comparativ cu cea de afară, în funcție de sezon si condițiile climatice. În timpul iernii este în special crescută temperatura din casă, atunci când temperatura din interior este crescută şi cea de afară este redusă, dar şi din cauza producerii de abur în urma duşurilor, gătitului şi călcatului.
Semne ale umidității crescute sau scăzute
Umiditatea crescută:
- Condens pe ferestre;
- Deteriorarea pereților și a tavanului;
- Apariția igrasiei;
- Mucegai și miros stătut pe mobilă
Umiditatea scăzută:
- Senzație de uscăciune la nivelul gurii, al nasului și al gatului;
- Piele uscată;
- Senzație de sete permanentă;
- Mâncărime la nivelul nasului și al ochilor
Valorile normale ale umidității din locuință:
Specialiştii recomandă ca în locuinţa noastră să păstrăm un nivel al umidităţii între 30 şi 60%.
sub 30% – umiditate redusă
peste 60% – umiditate crescută
Cu ajutorul unui higometru sau umidometru putem realiza măsurarea precisă a umidității.
Ne-am gandit sa iti lasam mai multe detalii despre Umidificatoarele de Aer si un link unde poti gasi mai multe modele de umidificatoare (click aici)
Procesul de umidificare este relativ simplu. La detectarea unui nivel scazut al umiditatii, un umidificator de camera pulverizeaza in aer vapori de apa care sunt impinsi in camera de un sistem de ventilare. Unele umidificatoare de aer sunt dotate si cu sisteme de aromoterapie ce pulverizeaza in aer diverse tipuri de arome.
Diferenta dintre numeroasele tipuri de umidificatoare din gama noastra de oferte este facuta de rata de umidificare, capacitatea de umidificare, volumul rezervorului de apa, tipul de umidificare ce poate fi prin evaporare sau ultrasunete, diverse functii de control si programare sau trepte de ventilare. Prin urmare, poti achizitiona si un umidificator ieftin si eficient, insa acesta va dispune doar de functii de baza si va avea rezultate doar in incaperi mici care necesita mai degraba o intretinere a nivelului de umiditate, nu o reglare drastica.
Cand este util un umidificator de camera
Daca aerul dintr-o incapere este prea uscat, pe termen lung acest lucru poate reprezenta o problema reala pentru sanatate. Daca dimineata te trezesti cu senzatia de gat uscat exista sanse mari ca aerul din casa ta sa fie prea uscat. Nivelul de umiditate din casa poate varia si in functie de anotimp, iarna fiind aerul mult mai uscat si agresiv pentru caile respiratorii. Casele de vacanta de la munte, de exemplu, au nevoie de o monitorizare permanenta a aerului din incaperi iar pentru acestea solutia ideala poate fi gasita in aparatele de umidificare cu functii smart. Imagineaza-ti ca maine vrei sa pleci la casa ta de la munte si poti evita senzatia de aer inchis si uscat printr-o simpla activare a umidificatorului din aplicatie.
Cum alegi umidificatorul de aer pentru camera bebelusului
Nivelul de umiditate din camera bebelusului ar trebui sa fie intre 35% si 45%. Un aer prea uscat poate provoca o serie de probleme de sanatate si nu numai. Pentru a mentine umiditatea la un nivel optim, ai nevoie de un umidificator, dotat, la modul ideal, cu un higrometru, dispozitiv ce poate masura nivelul umiditatii din aer. Orienteaza-te catre un umidificator special pentru bebelusi, aparat cu un nivel foarte redus de zgomot si lumini suplimentare pentru noapte perfect pentru camera bebelusului.
Iti punem la dispozitie o gama variata cu cele mai bune umidificatoare, pentru diferite tipuri de utilizare, la preturi atractive un umidificator profesional destinat spatiilor largi sau incintelor unde nivelul de umiditate trebuie control extrem de bine pentru conservarea unor obiecte valoroase, un aparat umidificator ultrasonic cu un design extrem de atractiv, umidificatare cu aer rece ori aer cald sau umidificatoare ce au si functia de purificare a aerului.
Beneficiaza de ofertele noastre speciale si achizitioneaza umidificatorul potrivit pentru tine!
Care sunt pericolele cauzate de umiditatea prea ridicată:
Spălatul, gătitul, călcatul sau întinsul rufelor la uscat în casă sunt activități casnice care pot duce la creșterea umidității. Umiditatea crescută sau scăzută, dacă nu se ia măsuri din timp, poate conduce la diverse probleme de sănătate precum:
- aparitia alergiilor si a astmului;
- disconfort si iritatii la nivelul cailor respiratorii;
- eruptii cutanate, eczeme si uscarea sau inrosirea ochilor
Iată câteva soluții pentru a putea controla excesul de umiditate:
- Achiziționează un dezumidificator (click aici pentru a vedea toate modele) (daca se face condens in camera si apare mucegai) sau umidificator daca aerul este uscat si alergenii isi fac aparitia. Aceste aparate asigură, la o simplă apăsare de buton, un nivel optim de umiditate și neutralizează eficient mirosurile neplăcute din locuinţă; Pentru o performanta crescuta si filtrarea aerului au aparut si purificatoarele (apasa aici pentru a vedea cat costa un purificator si ce proprietati are).
- Evită uscarea rufelor în casă;
- Aerisește în fiecare dimineață și în fiecare seară camera măcar 15 minute;
- Când gătești, pune capacul pe oală;
- După ce faci duș, aerisește bine baia;
- Pune în cameră diverse plante, care absorb umiditatea excesivă, precum iedera, feriga, crinul păcii, palmierul pitic sau Tillandsia;
Cum functioneaza un purificator de aer?
►reduceti nivelul poluantilor veniti din exterior (pulberi, noxem praf de ciment, etc)
►scapati de praful din locuinta
►anhilati poluantii din interior (fum de mancare, fum de tigara, praf de hartie, agenti volatili, spori de mucegai, formaldehide
►scapati de efectul neplacut ala alergiilor (polen, praf, ambrozie sau alti agenti alergeni)
►scapati de par sau matreata de animale, acarieni, alte particule microcopice daunatoare sanatatii
Lasa un raspuns