Dacă ești în perioada în care vrei să-ți redecorezi casa sau apartamentul, află din acest articol care sunt tendințele din 2022 în ceea ce privește design-ul interior:
1. Stilul contemporan
Stilul contemporan este unul confortabil și elegant, deobicei o combinație între stilul modern și traditional. Cu toate acestea, stilul contemporan reprezintă o categorie foarte largă de stiluri, unii considerând chiar că nu ar fi un stil de design definit. Termenul este folosit mai degrabă în funcție de context, tendințele de design ale momentului respectiv. Se distinge de stilul modern prin finisajele selectate și gama de culori utilizate. Culorile sunt tonuri luminoase, calde, echilibrate și pastelate. Finisajele calde, ca lemn-furnir, ușile din lemn masiv, cu aspect lustruit și panouri tapițate cu piele sunt caracteristice acestui stil.
2. Stilul modern
Stilul modern este unul care conține o paletă de culori simple, inspirate din natură precum alb, negru, gri, crem, verde, maro) în care utilitatea obiectelor primează, mobilierul fiind simplu, de obicei cu linii drepte, fără ornamente dar formele impresionează totuși pri originalitate.
3. Stilul minimalist
Stilul minimalist pune accentual pe simplitate, culorile sunt neutre și luminoase. Într-o încăpere minimalistă se găsește doar strictul necesar, piesele au formă geometrice – pătrate, dreptunghiulare, rotunde iar suprafețele sunt curate, fără decoruri și fără detalii.
4. Stilul industrial
În stilul industrial, elementele precum cărămida, grinzile sau țevile sunt prezente. De obicei, un stil industrial este rustic și matur. Un punct notabil în această privință este că decorul industrial variază de la rustic la modern, de la liniile curate la cele robsute, de epocă, cu ornamentații elaborate. Paleta cromatică conține nuanțe de gri, argintiu, maro, culori metalice si mult alb și negru.
5. Stilul clasic (sau traditional)
Stilul clasic este elegant și matur, este bazat pe armonie, simetrie și ordine. Din punct de vedere al mobilierului, acesta este confortabil cu design grațios, lipsit însă de ornamente excesive. Este reprezentat prin lemn de culoare închisă, ordine, simetrie și echilibru, aspect armonios și coordonat, puncte focale (cum ar fi șeminee), culori și materiale naturale, țesături elegante.
6. Stilul shabby- chic
Stilul shabby-chic pune accentul pe elemente de epocă pentru a recrea aspectul unei piețe de vechituri. Este unul dintre cele mai nerprețioase stiluri de amenajări dar fără ca acesta să-l facă mai puțin elegant. Sunt predominante culorile deschise pastelate (alb, roz cald, verde sau gri şters), ţesăturile şi mobilierul vechi, accesoriile vintage şi materialele învechite sunt elementele componente ale acestui stil.
7. Stilul farmhouse
Stilul farmhouse este o abordare modernă a decorațiunilor interioare a caselor de la țară, punându-se accent pe tradițional, pe elemente și culori inspirate din natură. În acest stil trebuie combinat sofisticatul cu simplitatea, spre exemplu lemnul cu piese metalice obținându-se astfel un design echilibrat. Acest stil acordă prioritate culorilor neutre și se potrivesc foarte bine piesele lucrate manual sau cele recondiționate sau învechite artificial. Pentru a fi păstrat sentimentul de interior conectat cu exteriorul se vor folosi materiale organice, lemn, piatră, răchită sau alte materiale naturale.
8. Stilul rustic
În stilul rustic, țesăturile au un rol important, asigurand confortul si contribuind la crearea unui decor armonios. Din punct de vedere al palate cromatice, se pune accentul pe culori calde, închise, iar texturile nefinisate predomina.
9. Stilul boem sau boho chic
În stilul boem, accentual este pus pe o combinaţie de elemente romantice boeme şi o explozie de culoare. Accentul cade pe textile (perne, covoare și tapiserie) pentru o ambianță caldă. Sunt predominante culorile vibrante precum roșu sau violet.
10. Stilul glam
Stlul glam, înglobeaza texturi dintre cele mai sofisticate, accente metalice, suprafete care reflectă lumina, obiecte decorative cu forme inedite, mobilier din lemn exotic. Culorile de bază trebuie să fie alb, negru, gri, crem sau maro, iar ca accent poti folosi si culori precum roșu, violet, albastru, fucsia, roz, argintiu, auriu.
Lasa un raspuns