Ce înseamnă PUG, PUZ și PUD? Atunci cand ai un teren de vanzare si discuti cu un agent imobiliar sau cu un potential cumparator, te-ai intalnit probabil cu intrebarea ”Aveti un Certificat de Urbanism?” sau daca ”Exista PUZ pentru terenul acesta?”. termeni precum PUG, PUZ și PUD sunt folositi pentru a defini reflementari, permisiuni si restrictii referitoare la un teren. Exista 3 astfel de categorii de astfel de documentatii si le vom detalia pe rand pe fiecare.
Ce înseamnă PUG – Plan de Urbanism General
Planul de Urbanism General este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului și de dezvoltare a localităților ce compun unitatea teritorial-administrativă de bază.
Planurile Urbanistice Generale cuprind analiza, reglementări și regulament local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unității de bază (suprafețe din intravilan, cât și din extravilan). În acelaşi timp, PUG-ul stabileşte norme generale, pe baza cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scară mai mică, PUZ-urile şi apoi PUD-urile.
Categoriile generale de probleme care sunt abordate în cadrul Planului Urbanistic General:
- optimizarea relațiilor localităților cu teritoriul lor administrativ și județean;
- valorificarea potențialului natural, economic și uman;
- stabilirea și delimitarea teritoriului intravilan;
- reorganizarea și dezvoltarea căilor de comunicație;
- stabilirea și delimitarea zonelor construibile;
- stabilirea și delimitarea zonelor funcționale;
- stabilirea și delimitarea zonelor cu interdicție temporară și definitivă de construire;
- stabilirea și delimitarea zonelor protejate;
- modernizarea și dezvoltarea echipării edilitare;
- evidențierea deținătorilor terenurilor și a modului de circulație juridică a terenurilor;
- delimitarea suprafețelor pe care se preconizează realizarea obiectivelor de utilitate publică;
- stabilirea modului de utilizare a terenurilor și condițiilor de conformare și realizare a construcțiilor
Lipsa planului de Urbanism General (PUG) este acum încercată, încălcând legislația, cu neconformele planuri denumite “inedit” Urbanism Zonal “Coordonatoare” de Sector. PUZ-urile de parcelă fac derogare de la prezentul PUG.
PUZ-ul de sector poate exista, dacă se dorește, ca un studiu oarecare sau o “propunere” de coordonare și NU de reglementare cu derogare aferentă.
Ce înseamnă PUZ - Plan de Urbanism Zonal
Planul de Urbanism Zonal este un proiect care Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este o documentație de urbanism ce reglementează o zonă. Prin PUZ se pot modifica procentul de ocupare al terenului, coeficientul de utilizare al terenului, regimul de înălțime, funcțiunea terenului etc.
Planul de Urbanism Zonal (PUZ) a apărut ca necesitate tocmai din cauza lipsurilor Planului de Urbanism General (PUG).
PUZ Se poate realiza pentru una sau mai multe parcele vecine/lipite sau întrerupte. După cum am văzut în multe exemple cu ansambluri rezidențiale, documentații de tip PUZ sunt folosite mai mult sau mai puțin profesionist față de vecinătăți sau în lipsă de armonie cu dezvoltarea privind o scara mai mare. De cele mai multe ori, aprobarea unor PUZ-uri se face fără să se țină cont de Comisiile de Urbanism (care oricum sunt consultative-neobligatorii conform legii). Pentru anumite PUZ-uri, nu se poate trece de Comisiile de Urbanism fără a respecta recomandările acestora.
Categorii generale abordate in cadrul PUZ:
- organizarea rețelei stradale;
- zonificarea funcționala a terenurilor;
- organizarea urbanistic-arhitecturala in funcție de caracteristicile structurii urbane;
- indici si indicatori urbanistici (regim de aliniere, regim de înălțime, POT, CUT, etc);
- dezvoltarea infrastructurii edilitare;
- statutul juridic si circulația terenurilor;
- delimitarea si protejarea fondului arhitectural-urbanistic de valoare deosebita, daca acesta exista in zona studiata;
- menționarea obiectivelor de utilitate publica;
- masuri de protecție a mediului, ca rezultat al programelor specifice;
- reglementari specifice detaliate (permisiuni si restricții) incluse in Regulamentul local de urbanism aferent PUZ-ului.
Ce înseamnă PUD- Plan de Urbanism de Detaliu
Anumite terenuri sau zone Reglementate prin PUG și PUZ pot fi studiate prin Planuri de Urbanism de Detaliu (PUD).
Prin PUD, normal ar fi să se detalieze toate aceste retrageri care nu au cum să fie stabilite prin PUG, terenuri și construcții care nu pot fi detaliate ca amplasament și retrageri prin PUZ de sector sau prin PUZ de parcelă.
Rolul logic al PUD-urilor ar trebui să fie acolo unde avem terenuri cu geometrie atipică, terenuri cu multe calcane, terenuri cu clădiri existente și situații deosebite.
Planul Urbanistic de Detaliu (PUD-ul) reprezintă de fapt documentația aferentă Planului Urbanistic General (PUG-ul) și Planului Urbanistic Zonal (PUZ-ul), explicând și detaliind conținutul acestor planuri, sub forma de prescripții și recomandări, corelate cu condiționarile din Certificatul de Urbanism, în vederea urmăririi și aplicării lor. PUD-ul reprezintă documentația prin care se asigură condțiile de amplasare, dimensionare, conformare și servire edilitară, a unuia sau mai multor obiective, pe o parcelă, în corelare cu funcțiunea predominantă și vecinătățile imediate (se studiază mai multe amplasamente, opțiunea pt. realizarea unei construcții compatibilă cu funcțiile urbane). Este de fapt documentul consultat de comisia de urbanism atunci cand este cerut un Certificat de Urbanism sau o Autorizatie de Construire; dacă nu există PUD pentru terenul respectiv, Primăria cere mai întâi întocmirea lui, pe baza PUG-ului și PUZ-ului.
Categorii generale abordate in cadrul PUD:
- regimul juridic, economic si tehnic al terenului si construcțiilor;-compatibilitatea funcțiunilor si conformarea construcțiilor, amenajărilor si plantațiilor;
- relații funcționale si estetice cu vecinătatea;
- asigurarea accesibilității si racordarea la rețelele edilitare;
- permisivități si constrângeri urbanistice, inclusiv ale volumelor construite si amenajărilor;
- modul de ocupare si utilizare a terenului. Citeste mai multe despre POT si CUT;
- funcțiunea si aspectul arhitectural al construcției (sau construcțiilor) si amenajărilor;
- integrarea noilor construcții si corelarea lor cu cele existente învecinate;
- intervenția, prin reabilitarea construcțiilor si amenajărilor învecinate, in scopul armonizării cu construcțiile si amenajările noi propuse (daca este cazul);
- circulația carosabilă și pietonala, corelate cu traficul în zona si relațiile cu zonele învecinate (accese pietonale si auto);
- parcaje, spații de recreere și de joacă;
Surse: urbanamition.ro , blog.equinox.ro, proiectderezistenta.ro, cad-on.ro
Lasa un raspuns