Chiar dacă mulți oameni au rețineri în ce privește creditul ipotecar, el poate avea diverse avantaje. E nevoie doar să fi informat si să îți ai în vedere drepturile
1. Dreptul la informare
Înainte de a semna contractul, poți să soliciți ofertele existente pentru a lua o decizie informată, pentru a face o comparație între tipurile de produs sau între produsele cu tipuri diferite de dobândă.
Informațiile trebuie să fie transmise într-un mod clar și pe înțelesul tuturor. E necesar să includă informații precum:
-caracteristicile împrumutului, respectiv: moneda împrumutului, durata acestuia, tipul împrumutului, dobânzi, rate, suma fiecărei rate, numărul şi frecvenţa plăţilor, comisioane sau alte costuri, preţul total al produselor sau serviciilor, cu toate taxele incluse. Aceste informații pot fi găsite în Fișa Europeană de Informații Standardizate (FEIS), pe care orice creditor este obligat să ți-o ofere, înainte de a semna contractul
- datele de contact ale creditorului, incluzând numele și adresa poştală la care acesta este stabilit;
- durata de valabilitate a contractului;
- modalităţile pentru plată, livrare şi executare;
- clauzele contractuale, preţuri şi tarife, după caz, condiţiile de garanţie.
2. Dreptul de a alege oferta pe care o consideri a fi cea mai avantajoasă.
Înainte de a încheia contractul, ai dreptul de a primi, în prealabil, de la bancă sau de la brokerul de credite, mai multe oferte de credit, cu tot cu:
-un exemplar al contractului de credit;
-un grafic de rambursare ori alt document care include costurile totale ale împrumutului. Astfel, poti afla care în ce măsură ratele se potrivesc posibilităților tale, dacă le poți achita fără să te intrii în datorii și fără să plătești dobânzi enorme. Numai așa vei putea evita în viitor riscul de neplată ori al unei executări silite, adică situația de a fi la un pas să pierzi bunul pentru care te-ai împrumutat.
3. Dreptul de a te retrage
Dacă ai semnat deja contractul, dar ți-ai dat seama că dobânda ți se pare prea mare, sau că nu vei putea să platești creditul sau orice alt motiv, nu este nimic, poți în termen de 14 zile de la încheierea contractului, ai dreptul de a te retrage. Acest lucru se face prin notificarea băncii și returnarea părții din credit care a fost trasă, daca este cazul, și a dobânzii aferente.
4. Dreptul de rambursare anticipată
Pe lângă faptul că ai dreptul de a opta pentru rambursarea creditului în rate egale sau descrescătoare, băncile trebuie să îți ofere și dreptul de a achita anticipat creditul. O poți face oricând, atât integral cât și parţial.
5. Dreptul la confidențialitate
Indiferent că e vorba de bănci sau de brokerul de credite, există obligația de a se păstra confidenţialitatea asupra faptelor, datelor tale personale, informaţiilor referitoare la conturile sau la contractele semnate de tine, aflate la dispoziţia băncii.
6. Alte drepturi
În cazul în care tu sau soțul/soția ta vă aflați în una dintre situațiile următoare: somaj, reducerea cu minim 15% a salariului sau deces, iar acest lucru te-a determinat să înregistrezi restanțe la credit, ai dreptul să ți se aplice o dobândă penalizatoare mai mică. Pentru a ți se aplica o dobândă penalizatoare redusă, trebuie să ne prezinți documente doveditoare a situației în care te afli.
Cu toate acestea, e bine să știi că dobânda penalizatoare redusă, nu poate depăși cu mai mult de 3 puncte procentuale rata dobânzii aplicată atunci când creditul nu înregistrează restante. Ai dreptul de a ți se răspunde în scris sau, într-o altă formă aleasă de tine, cu privire la acordarea sau neacordarea creditului.
Dacă dorești să apelezi la un credit, colaboratorii noștrii din agenția imobiliară îți stau la dispoziție, oferindu-ți gratuit simulare și putând să se deplaseze în agenția noastră inclusiv pt aprobări financiare în plan real.
Lasa un raspuns