Zilele trecute, agentia imobiliara Gaminvest a creat un sondaj pe pagina oficială, care suna astfel: Bloc vechi sau Bloc nou? Care sunt argumentele achizitionarii unuia sau altuia, si ce avantaje sau dezavantaje ai ca locuitor in varianta aleasa?
Din cele 368 de persoane care au votat, 187 au votat cu bloc vechi – reprezentand 51% , iar 181 au votat cu bloc nou, adica un procent de 49% din votanti.
Ca argumente, cei care au optat pentru blocuri noi au invocat calitatea instalatiilor – care sunt noi, izolația termica – net superioară la blocurile noi – spun ei, curățenia și aspectul. Și compartimentarea a fost menționată, la apartamentele noi, aceasta fiind mai aerisită, modernă și luminoasă. Deasemenea casa scarii care miroasea și era intunecoasă e o amintire sumbra acum pentru cei care locuiesc la blocuri noi.
Un alt motiv ar fi faptul că multe sunt open-space, dispun de bucătărie deschisă, această zonă a casei fiind integrată în living (la fel ca zona pentru luat masa)
De asemenea, poți găsi, și apartamente nou-construite care să aibă băi semnificativ mai mari decât cele din blocurile vechi.
Un alt argument în favoarea blocurilor noi ar fi faptul că sunt izolate termic. Soluția la care apelează cei mai mulți dezvoltatori, mai ales pe segmentul Prima Casă, este aplicarea unui termosistem pe bază de polistiren expandat. Acest fapt sporește considerabil performanța energetică a locuinței, căci pierderile de căldură din timpul sezonului rece sunt mult reduse – ceea ce înseamnă că și costurile cu încălzirea vor fi mai mici.
Nu inteleg de ce ai cumpara apartament in bloc vechi presupunand ca preturile nu difera enorm de mult. Compartimentarea e de obicei aiurea, instalatiile invechite si functioneaza cu tot felul de probleme, intrarea si casa scarii de obicei arata neprimitor de-a dreptul. La blocurile noi singurul dezavantaj mi se pare izolatia fonica, se aude prea tare dintr-un apartament in altul.
A argumentat o tânără oradeancă.
Apărătotii blocurilor vechi susțin însă că la calitatea materialelor și a construcției în sine, blocurile vechi nu se compară cu cele noi, descriindu-le pe cele noi ca fiind făcute din materiale de slaba calitate, cu pereți „ca de hârtie”, slabe izolate fonic, astfel că se aude la vecini din apartament. Unii au afirmat in comentarii ca blocurile noi ar fi facute la repezeala, urmarind profitul, si nu sunt trainice, precum cele facute in regimul comunist.
Un alt avantaj, ar fi cel al localizării. În timp ce majoritatea blocurilor noi sunt situate în zone periferice, cele vechi sunt amplasate inclusiv în centrele orașelor. Acest aspect ar putea fi cu atât mai important în cazul în care nu dispui de o mașină personală cu care să te deplasezi de la periferie spre destinațiile unde trebuie să ajungi.
„Prefer bloc vechi, reabilitat poate arata perfect, si nu iti crapă peretele nou facut in diagonală de la un capăt la altul sau alte evenimente nedorite întâmplate în blocurile nou construite. Din pacate se urmărește doar profitul…”
Comenteaza o alta persoană participantă la studiu
Iesind din sfera argumentelor, diferentele dintre blocurile noi si blocurile vechi sunt multe, incepand de la compartimentare, suprafata, pozitie, parcare, zonă, si pana la instalatii, izolatie, structura si desigur, preț.
„Ar trebui sa privim mai specific, spre exemplu, blocurile noi, la resistenta si la strutura, – care e din beton – sunt mai bune pentru ca se folosesc tehnici si materiale noi; problema apare cand vine vorba de finisaje, intr-adevar, la peretii interiori, care sunt mai subtiri si locuitorii se plang ca se aude la vecini, la instalatii, etc. Dar aici depinde de desvoltatorul care costruieste imobilul. Din acest motiv cand sunteti la faza de cumparare nu este bine sa va uitati doar la pret, ci sa analizati bine.
in general apartamentele din blocurile noi au cateva avantaje in plus fata de apartamentd vechi.”
Mirko Giuffrifa – manager agentia imobiliara Gaminvest
Lasa un raspuns