De curand, am fost contactati in calitate de agentie imobiliara, de catre un reporter din Oradea al stirilor PRO TV pentru a da un interviu pentru un reportaj pe tema unui fenomen des inalnit in imobiliare, si anume downsizingul imobiliar. Noi in Gaminvest am avut de-a face cu acest fenomen in randul unei categorii de clienti, si anume in acel punct al vietii cand copiii parasesc casa paternala ca sa isi intemeieze la randul lor o familie.
Acesta este momentul cand parintii incep sa se orienteze spre un imobil mai mic, cu mai putine camere sau cu suprafata mai mica. Deasmenea fenomenul este conturat si in randul proprietarilor in etate, care din motive legete de mobilitate si administrare a casei, ar dori sa se mute in imobile mai mici care sa fie mai usor de intretinut dar si pe care sa aiba cheltuieli de intretinere reduse.
Reportajul insa vine cu studierea unui nou fenomen de downsizing, din motive ce tin de cheltuielile pe utilitati, pe incalzire si energie elecrica. Dupa aceasta iarna care a venit cu cresteri a pretului la gigacalorie, cresterea energiei electrice, cu tot cu plafonari, oamenii nu au reusit sa se incadreze in bugetul lunar cu plata la utilitati.
Nicoleta Iordache din Iași a hotarat sa vanda casa în care locuiește din 2005 impreuna cu soțul și tatal său, la schimb pe un apartament plus diferența de bani. ”Am făcut credite, ca să-mi construiesc o casă, acum vând totul pentru 2 camere, din cauza facturilor curente. Estimativ plăteam 200 și de lei, iar acum îmi vine factura de 1348.” - declara aceasta intr-un interviu pentru stiri.
Și Vasile Racolta are o casă mare cu 9 camere, într-un cartier liniștit din Oradea. Ultima factură la gaze a fost de 2200 de lei, de aproape 4 ori mai mult față de cei 600 de lei cât a plătit anul trecut în lunile de iarnă. ”Aș cumpăra o casă mai mică, cu 2-3 camere, am foarte multe camere, copiii nu vor să mai vină înapoi.” - declara acesta. Bărbatul și-a pus deja casa de vânzare, si cere 195.000 euro.
”S-a conturat o creștere în rândul cererilor celor care caută un imobil mai mic. Cel mai probabil este vorba și de costurile de întreținere la utilități și inclusive impozitele. ” Alexandra Giuffrida – Managerul unei agenții imobiliare.
O soluție pentru a face economie de energie este izolarea caselor, dar asta presupune o investiție serioasă întâi, apartamentele noi asigură din start un confort termic ridicat.
”Discutăm de un segment al pieței cu vârste de peste 40-50 de ani, mulți prefer să o ia din timp, preventiv, pentru a face față cheltuielilor ulterioare. ” CătălinTurcan – Managerul unei companii imobiliare
Specialiștii în construcții spun că prin pereții casei se pierd de până la 40% din căldură. Alte 10% se duc prin uși, iar 20% prin ferestre.
Prin acoperiș se irosește până la 25% din căldură, așa că totul trebuie izolat. Iar ca soluție de încălzire, cea prin pardoseală este mai eficientă.
” Garantează o economie la consumul de gaz undeva la 30%, mai izolăm în plus o spumă poliuretanica tavanele fiecărui apartament,astfel incât apartamentul nostrum este izolat total și nu doar înexterior. ” Constantin Cojocaru – Dezvoltator imobiliar
Pentru un apartament nou și bine izolat cu 3 camere, proprietarii au plătit încălzirea anul trecut în ianuarie, 70 de lei. Anul acesta, 100 de lei.
Lasa un raspuns