Care sunt preturile actuale medii din piata imobiliara si cat vor mai creste preturile? Analizand vânzările de proprietăți imobiliare la nivel național, Raportul Analize Imobiliare oferit trimestrial de imobiliare.ro, a elaborat urmatoarele cifre, pe care le-am redat prin acest articol, pe intelesul tuturor.
În ciuda faptului ca anul 2021 a fost un an pandemic, per ansamblu a existat o evoluție pozitivă din punctul de vedere al vânzărilor imobiliare, atât comparativ cu 2020, cât și cu 2019. Astfel, datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă că pe tot parcursul anului trecut au fost tranzacționate la nivelul întregii țări 698.756 de imobile, adică cu aproape 16% mai mult, respectiv 95.951 de imobile, comparativ cu anul anterior.
Totuși, în ultimul trimestru al anului trecut au fost vândute cu aproximativ 14% mai puține imobile la nivel național, față de perioada similară a anului anterior, când erau tranzacționate circa 223.000 de proprietăți.
De remarcat este faptul că in segmentul unităților individuale (case și cladiri de vanzare) a avut loc un declin mult mai redus, de 3,4%, de la circa 50.000 de imobile vândute, la circa 48.000, ceea ce justifica fenomenul conturat în pandemie anul trecut, prin care Romanii au început brusc sa se orienteze spre achiziționarea caselor cu grădină ca efect al restrictiilor și carantinarilor.
Potrivit statisticilor oficiale, cele mai multe vânzări de imobile s-au înregistrat anul trecut în luna decembrie cand s-au tranzactionat nu mai puțin de 74.429 de proprietăți. Cea mai scăzută cota a anului a fost în luna mai, când s-au tranzacționat 47.773 de imobile. Ca și comparație, în anul 2020, cele mai multe tranzacții au fost consemnate în luna octombrie - unde s-a depășit numărul de 83.600 de vanzari, iar cele mai puține, în aprilie, luna în care s-au înregistrat doar 27.021 de tranzacții.
Preturile apartamentelor
În contextul aceluiasi an pandemic, preturile la apartamente de vanzare pe piața autohtona s-au ridicat pana la 13% în ultimele 12 luni.
În Oradea, aceasta creștere la nivelul întregului an a fost de 9,5%, iar în ultimele 3 luni ale anului 2021 s-a atenuat creșterea, înregistrandu-se o variație de preț cu de 0,5% în creștere față de lunile precedente. Deși nu avem încă o statistica recenta, un pronostic obiectiv ar fi ca preturile nu vor scădea cel puțin în următoarele 2 luni, mai ales că în aceste luni are loc o desfacere sezoniera a ofertelor imobiliare.
În ceea ce privește prețul mediu pe mp pe zone, s-a conturat o diferențiere a prețului, cu variații slabe, dar vizibile. Pretul mediu pe mp al unui apartament ultracentral se ridica la 1186 euro, în creștere cu 4% în ultimele 3 luni. La un apartament semicentral prețul mediu este de 1155 euro /mp, pe când același apartament la periferie se listează cu 1117 euro/mp, în scădere fata de ultimele 4 luni, cu un procent de 2,8%.
Lasa un raspuns