Pe fondul relaxării măsurilor restrictive impuse ca reacție la COVID-19, piața rezidențială autohtonă și-a continuat trendul ascendent în al doilea trimestru din 2021, prețurile solicitate de către vânzătorii de locuințe consemnând cel mai mare avans de la declanșarea epidemiei încoace.Astfel, datele centralizate de Analize Imobiliare relevă că, în perioada aprilie-iunie, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au consemnat un avans de 3,1% comparativ cu trimestrul precedent.
De menționat este că, în primele trei luni din 2021, pretențiile vânzătorilor de locuințe înregistrau un plus de 2,2%, după ce în cele două trimestre anterioare se majoraseră cu 1,9% (în T4 2020) și, respectiv, cu 0,3% (în T3 2020). Astfel, după scăderea consemnată strict pe parcursul stării de urgență, prețurile solicitate ale locuințelor din România au cunoscut un trimestru de stabilizare, după care au urmat nouă luni de creștere.
În ceea ce privește valorile de tranzacționare ale locuințelor din Uniunea Europeană (UE), cele mai recente date oficiale, publicate de Eurostat, relevă, pentru primul trimestru din 2021, un avans de 1,7% comparativ cu cele trei luni anterioare și, respectiv, un plus de 6,1% față de perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, statisticile pentru România arată o creștere de 2,7% față de trimestrul anterior, în vreme ce diferența de preț la 12 luni s-a cif rat la 1,4%. Spre comparație, în ultimul pătrar al anului trecut datele oficiale relevau un plus de 1,3% al prețurilor de tranzacționare de pe piața rezidențială autohtonă
Cererea si oferta imobiliara in trimetrul 3 al anului 2021
Daca ar fi sa comparam cu aceeasi prerioada, a anului trecut, anul 2021, cererea pentru achizitia de proprietati rezidențiale în șase orașe mari a crescut de la 136 000 la 152 000 de potentiali cumparatori. In timp ce anul trecut in aceasi perioada s-au tranzactionat 106 000 proprietati imobiliare, in 2021 numarul lor a ajuns la 158 000, doar in trimestrul II al acestui an, din care 43.000 de unitati individuale.
Daca va intrebati care este raportul de creditare, aflam din sursele BNR ca Soldul creditelor pentru locuințe
acordate populației la nivel național a fost de 93,1 miliarde de lei, cu 8,9 miliarde mai mult ca in anul precedent.
Si oferta de apartamente a crescut, la bilatul trimestrului II al anului 2021 aflandu-se la vanzare 17.800 de apartamente si case, potrivit analizelor din raportul Analize Imobiliare, asta in timp ce in urma cu un an se aflau scoase la vanzare 14 300 de apartamente si case. Dintre acestea, 13.700 de apartamente insumate in cele 260 de proiecte rezidentiale se afla doar in capitala, si 14.302 de locuinte noi construite la nivel national, potrivit surselor INS. Numarul utorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale la nivel naționa este de 19 550 din Ianuarie pana in mai, 2021, depasindu-l pe cel din anul precedent cu 5.550 de autorizatii.
Evolutia pietei imobiliare in perioada pandemiei. Trendurile preturilor si ce cauta cumparatorii
”Pandemia a schimbat preferințele românilor în ceea ce privește selectarea unităților locative, oamenii au înțeles importanța alegerilor lor pe termen lung și că un apartament este mai mult decât „un acasă”, este și cea mai bună metodă de păstrarea sau creștere a banilor investiți. Ca tendință generală, oamenii caută apartamente mai luminoase, mai spațioase, cu balcoane mari sau cu grădini, caută spații libere și deschise, doresc mai multă verdeață. Piața este împărțită între cei care au migrat către case în afara orașului și cei care nu renunță la granițele orașului, dar sunt atrași de proiecte cu o peisagistică mai naturală sau în apropierea unui parc de stat, public. Zonele în dezvoltare reprezintă o oportunitate pentru consumatorul pieței de mijloc pentru că oferă oportunitatea unui “return-on-investment” mai mare. ”
Liviu Lepădatu
Director General Atria Urban Resort
Citeste si Evolutia preturilor solicitate in Oradea vs. marile orase - apartamente de vanzare
Lasa un raspuns