2022 este pe departe de a se fi terminat, dar chiar si asa un bilant al lunilor ce s-au scurs din acest an arata ca in materie de terenuri agricole tranzactiile au fost unele record. Astfel, au fost scoase la vanzare 820 de hectare, valoarea totala estimata fiind de 6 milioane de euro.
Ce arata datele oficiale
Pana acum au fost scoase la vanzare 17 loturi de terenuri agricole plus pasuni, suprafata totala de 30 de hectare. Aceasta dinamica este incurajatoare in conditile in care in ultimii doi ani situatia a fost mai mult amortita. Pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii ultimii doi ani au avut doar 9 tranzactii avizate.
In mare parte vorbim despre terenuri ce sunt vandute de persoane fizice.
Vanzare pe cont propriu sau cu ajutorul agentului?
Una din intrebarile existente in mod constant si iata ca povestea se repeta si cand vine vorba de vanzare terenuri agricole: pe cont propriu sau in colaborare cu un agent? Ei bine, raspunsul este evident cel legat de sfatul de a colabora cu un profesionist in domeniu. Este vorba de timp si de bani si nu numai despre cele doua resurse.
- Vindeti in siguranta chiar daca nu sunteti in tara, agentul se poate ocupa de tot, de la listarea terenului pana la finalizarea tranzactiei dorite.
- Nu subevaluati si nici nu supraevaluati terenul. Evident ca este incomparabila experienta unui agent cu cea a vanzatorului, fie persoana fizica sau juridica. Una din situatiile in care pierdeti clienti este tocmai legata de pret.
- Aspecte juridice ce pot fi probleme pentru vanzator sau cumparator. Ca in cazul oricarei tranzactii imobiliare sau privind un teren agricol, partea birocratica poate fi destul de complexa incat sa impuna probleme. Sunt insa gestionate cu succes de agentul cu experienta in domeniu.
Cumparati sau vindeti un teren agricol? Detalii care fac diferenta
Unde este situat terenul? Ce suprafata are? Sunt primele intrebari relevante pentru cumparator si vanzator. Conteaza de asemenea:
- Calitatea solului - terenurile agricole ar fi bine de verificat ca si consistenta. Un pamant neroditor va insemna costuri suplimentare pentru cumparator.
- Extravilan sau intravilan?
- Regimul atmosferic in zona. In cazul tranzactiilor de terenuri agricole vorbim de interes de a dobandi foloase, de a avea productie. Asadar extrem de important este si regimul atmosferic al zonei. Folosit in scopul cultivarii, terenul in cauza trebuie sa corespunda unor cerinte, care sa diminueze riscul ca rezultatul sa fie unul dezastruos. Chiar daca nu va ramane la mana naturii, conteaza si asta.
Ca de fiecare data, va recomandam sa luati legatura cu un agent pentru a fi indrumati corespunzator. Acesta va fi un investigator in prima faza, va acumula toate informatiile necesare - implicit legate de poluare, cat de aglomerata este zona sau ce alte aspecte legate de terenul agricol dorit a fi vandut sau cumparat ce pot face o diferenta de bani, timp si alte resurse. De remarcat de asemenea ca dinamica acestui domeniu va poate da batai de cap, in conditiile in care spre exemplu este propusa o modificare de lege privind tranzaciile cu terenuri arabile din extravilanul localitatilor.
Lasa un raspuns