Doua din programele din Planul National de investitii si relansare economica urmeaza sa se lanseze in perioada imediat urmatoare.
Este vorba de
- Programul de sprijin pentru microintreprinderi (2.000 euro valoare microgrant) și
- Capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri ( valoare grant 5.000 euro – 125.000 euro )
Granturi de sprijin pentru microintreprinderi
I. Obiectiv: Schema de finanțare are drept obiectiv finanțarea microîntreprinderilor aflate în dificultate ca urmare a crizei coronavirusului.
Finanțarea asigură capitalul de lucru pentru categoriile de cheltuieli necesare relansării activității acestora. Schema este în valoare de 100 milioane de euro – 85 milioane de euro din fonduri
europene nerambursabile și 15 milioane de euro cofinanțare de la bugetul statului.II. Valoarea micrograntului: 2000 euro, o singură dată
III. Cofinanțare beneficiar: 0%
IV. Beneficiari:
- IMM-uri cu asociat/administrator unic, fără contract de individual de muncă (IMM-uri fără salariați);
- PFA-uri care desfășoară activități în domeniul artelor și spectacolului;
- PFA-uri cu activități în domeniul sănătății, dacă au fost implicate direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19.
V. Condiții de acordare:
- Cifra de afaceri de cel puțin 5.000 euro în exercițiul financiar precedent;
- Activitate curentă (operațională) minim 1 an calendaristic de la data depunerii cererii de finanțare;
- Nu au beneficiat de prevederile legale privind șomajul tehnic;
- Au obținut profit în unul din ultimii doi ani ai activității curente;
- Nu au obligații restante la bugetul de stat la data depunerii cererii de finanțare.
VI. Categorii de cheltuieli care se vor finanța: cheltuieli cu stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, datorii curente și restanțe față de furnizori, cheltuieli privind chiria pe bază de contract legal, privind achiziția de servicii și reparații necesare activității curente, cheltuieli privind echipamentele de protecție medicale – inclusiv materiale destinate protejării împotriva COVID-19, cheltuieli privind achiziția de echipamente utilaje, tehnologii, dotări independente necesare activității curente pentru reluarea activităților economice.
VII. Număr estimat de beneficiari: 50.000
Planul national de investitii si relansare economica
Criza sanitară globală provocată de pandemia Covid-19 și efectele economice și sociale determinate de aceasta au arătat vulnerabilitățile României în fața unor șocuri externe, generate de modelul de administrație și dezvoltare economică și socială promovat de guvernările anterioare în ceea ce privește capacitatea instituțiilor publice și a economiei românești de a face față unor astfel de crize.
Doar prin intervenția promptă și susținută a Guvernului și prin conformarea voluntară a românilor la măsurile adoptate de autorități, răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus a fost limitată și controlată eficient, astfel încât viața și sănătatea unui număr mare de români au fost salvate în fața acestui pericol.
În același timp, măsurile de sprijin adoptate imediat de Guvern pentru angajații și companiile afectate de criză au salvat economia românească de la colaps prin asigurarea resurselor financiare necesare companiilor pentru continuarea activităților economice și pentru plata angajaților a căror activitate a fost întreruptă temporar.
De asemenea, în pofida dificultăților economice și sanitare determinate de creșterea cheltuielilor bugetare pentru limitarea efectelor pandemiei COVID-19, investițiile publice au contrabalansat în
această perioadă reducerile de activitate din anumite sectoare economice și au permis continuarea creșterii economice în primul trimestru al anului la unul dintre cele mai ridicate niveluri din Uniunea Europeană.Conditii de baza pentru programele de relansare economica:
1. Programul de sprijin pentru microintreprinderi ( 2000 euro valoare microgrant )
2. Capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri Buget ( valoare grant 5000 euro – 125.000 euro )
3. Granturi pentru investiții și pentru reconversia economică pentru IMM-uri ( valoare grant 50.000 euro – 200.000 euro )
6. Granturi de sprijin pentru structurile sportive ( valoare grant 200.000 euro )
7. Granturi pentru investitii pentru microintreprinderi ( valoare grant 25.000 euro – 200.000 euro )
8. Granturi pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor ( valoare grant 200.000 euro – 1.000.000 euro )
9. Granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finantarea investitiilor mari
10. Granturi pentru Start-up-uri pentru studenti in domenii competitive si inovative
11. Granturi pentru digitalizarea IMM urilor
12. Start-Tech Innovation ( noul program Start-up )
Lasa un raspuns