Această întrebare și-o adresează mulți tineri în momentul în care doresc să aibă casa lor, deoarece proprietatea vine cu un împrumut pe o perioadă lungă: 30 de ani, de obicei.
30 de ani a ajuns să reprezinte un număr cu ghinion, un număr care aduce, la simpla lui rostire, migrene. 30 de ani este asociat cu împovărarea, îndatorarea. Cum să te gândești la 30de ani când lucrezi de doar 5?
Scurtez perioada!
Multe persoane tinere, din faptul că observă presiunea unei îndatorări pe termen lung aleg să contracteze un împrumut pe o perioadă scurtă: 15 ani. Simplul calcul: 28 de ani + 15 ani de împrumut = 43 de ani – vârsta la finalizarea împrumutului și obținerea proprietății versus 28 + 30 = 58 de ani. Optimist este primul calcul și decizia este luată: pe 15 ani! ”Și așa e mult, urmează replica, însă totuși este la jumătate!”
Aceasta este o decizie luată din punct de vedere psihologic.
Să vedem cum stam cu decizia din punct de vedere financiar!
Un împrumut de 65.000 de euro luat pe 15 ani implică o rata lunară de 525 de euro versus 361 euro pe 30 de ani. Impactul financiar pe termen mai scurt este mai mare decât cel de termen lung. ”Bine, dar mai bine un efort pe termen scurt decât un efort pe termen lung. Chiar dacă este mai mare efortul, știu că termin mai repede.” Aceasta este motivația unui efort financiar mare.
Citeste articolul complet al Roxanei Bucur pe site-ul sau aici psihologiabanilor.ro
Lasa un raspuns