Ready-to-Use construction, architecture, drawing, under-construction, building montage of images
Deși apetitul pentru construcția de locuințe a devenit mai puternic în ultimii ani – un fapt ce se poate vedea cu ochiul liber în piață și în 2018 –, anumite date statistice par să contrazică această realitate.
Potrivit relatarilor imobiliare.ro prin intermediul Analize Imobiliare, cele mai recente informații publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că în cel dintâi trimestru al anului 2018 au fost date în folosinţă, la nivel național, un total de 10.273 de locuinţe, ceea ce echivalează cu o creştere de sub 2% (189 locuinţe) faţă de perioada similară a anului anterior.
Cele mai recente informații publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că în cel dintâi trimestru al anului 2018 au fost date în folosinţă, la nivel național, un total de 10.273 de locuinţe, ceea ce echivalează cu o creştere de sub 2% (189 locuinţe) faţă de perioada similară a anului anterior.
O situatie similara a avut loc și în 2017, când numărul locuințelor predate în toata tara a fost cu aprox 2% mai mare decat in anul 2016 – 53.300 de locuințe, față de 52.000 Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare, volumul livrărilor din 2017 s-a situat cu mai bine de 10% sub estimările inițiale – acestea vizau atingerea unui volum de 60.000 de unități, foarte apropiat de cel din anii 2008 (circa 64.000 de locuințe) și 2009 (aproximativ 62.000). „Creșterea sub așteptări a volumului de locuințe finalizate are de-a face cu volatilitatea segmentului de piață susținut de programul Prima Casă, dar și cu întârzierile întâmpinate de dezvoltatori în livrarea locuințelor. În ciuda acestei evoluții, construcțiile rezidențiale noi sunt, în opinia Analize Imobiliare, mult sub potențial și cerere”, se arată în raportul citat.
Întârzieri importante în obținerea avizelor
Dintr-o discuție cu Cătălin Grigore, general manager Sud Rezidențial și reprezentant al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS, reiese că performanțele aparent sub așteptări ale sectorului rezidențial pot fi puse, într-adevăr, pe întârzierile întâmpinate în procesul de construcție. Este vorba, însă, în primul rând, de probleme în ceea ce privește autorizarea proiectelor și, în general, obținerea avizelor necesare pentru derularea lucrărilor – care durează acum mult mai mult decât în trecut. „Timpul (de obținere a autorizațiilor și avizelor) s-a dublat, aproape 90% din membrii asociației întâmpină probleme”, spune Grigore. Aceasta este o problemă resimțită nu doar de dezvoltatorii de locuințe, ci, implicit, și de clienții acestora – astfel, chiar dacă o locuință este gata, cumpărătorul nu se poate muta în ea până când nu sunt îndeplinite toate formalitățile legale.
Scumpirea materialelor și a forței de muncă
Alte probleme cu care se confruntă piața autohtonă a construcțiilor rezidențiale (și nu numai!) sunt reprezentate de scumpirea materialelor, pe de o parte, și cea a forței de muncă, pe de altă parte. „În ultimele câteva luni, am văzut o creștere dramatică a prețurilor pentru materialele de construcție de bază, precum cimentul, fierul beton sau chiar tabla. Toate acestea au un preț crescut cu peste 30%”, spun reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS. Aceștia estimează că majorări similare se anunță pentru toate tipurile de materiale, de la finisaje (un plus de 20%), la instalații (15-20%). „Creșterea salariului minim a dus la o creștere de 25-30% a costului forței de muncă, iar mâna de lucru calificată a devenit o raritate”, completează oficialii asociației.
Lasa un raspuns