Acasă Noutati in imobiliare Pulsul pieței imobiliare rezidentiale ultimul trimestru – 2017

Pulsul pieței imobiliare rezidentiale ultimul trimestru – 2017

92
1
watchshop.ro%20

catsDin Raportul oferit de analizeimobiliare.ro:

Se încheie un an de când publicăm raportul trimestrial detaliat care cuprinde cei mai importanți indicatori pentru evoluția segmentului rezidential din România. Imobiliare.ro, împreună cu AnalizeImobiliare.ro, promite să susțină și în 2018 transparența în piața imobiliară, furnizând date complete și statistici profesioniste.

În 2017 am aniversat 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, perioadă în care și piața imobiliară a parcurs un ciclu economic complet. Între timp, și prețurile proprietăților rezidențiale din toată țara au crescut cu aproximativ 30%. La fel ca și în 2007, suntem din nou într-o fază de expansiune economică și de creștere a prețurilor proprietăților imobiliare cauzată de evoluția puternică a cererii.

Cluj-Napoca a avut cea mai spectaculoasă creștere de preț, depășind Bucureștiul ca preț mediu de vânzare și închiriere, acesta fiind singurul oraș din România care a recuperat pierderea înregistrată în perioada de criză economică. Important de menționat este faptul că în capitala Transilvaniei, cererea este susținută de investitori care fac achiziții cash.

Așa cum se întâmplă de regulă în fazele de creștere economică, în 2017 au apărut câțiva factori „perturbatori” care au început să frâneze expansiunea. Dacă la sfârșitul anului 2016 creșterea anuală a prețurilor proprietăților rezidențiale a fost de 12,4%, în 2017 creșterea a fost mai mică, de 9,1%.

Factori „perturbatori” externi pieței imobiliare,

în 2017:

· devalorizarea leului în raport cu principalele monede

· scumpirea creditului prin epuizarea fondurilor alocate programului Prima Casă

· evoluția indicelui ROBOR Factorii „perturbatori” interni pieței imobiliare,

· scăderea numărului de proprietăți disponibile la vânzare în marile orașe (ce a dus la o încetinire a creșterii numărului de tranzacții)

· oferta insuficientă de imobile noi construite comparativ cu cererea (56% din potențialii cumpărători vor să achiziționeze imobile noi, la nivel național) În ultimul trimestru al anului 2017, prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor din Brașov a ajuns la pragul de 1.000 de euro/mp util.

În București, după o ușoară scădere în al treilea trimestru, prețul mediu pe metru pătrat a crescut, în trimestrul al patrulea, cu 1,8%. Totuși, dintre cele 6 mari orașe, Capitala are cea mai scăzută rată de creștere anuală. Statistic, primul trimestru nu este un moment bun de vânzare a proprietăților (crește perioada de vânzare, prețurile cerute sunt ajustate) totuși cumpărătorii caută activ informații despre evoluția pieței și proprietățile imobiliare.

Un semn de relansare pentru 2018 ar putea fi și faptul că în ultimul trimestru al anului 2017 au fost listate la vânzare cu 18% mai multe proprietăți decât în aceeași perioadă din 2016. Toate acestea indică faptul că 2018 poate fi anul stabilizării și al creșterii moderate în piața imobiliară. Mulțumim cititorilor noștri pentru susținere și le dorim un 2018 încununat de succes.

Dorel Niță Head of Data and Research, Imobiliare.ro

Project Manager, AnalizeImobiliare.ro

 

”Se evidențiază o cerere ridicată pe piața rezidențială de natură investițională.” Dr. Ec. Andrei Rădulescu 

Componentă ciclică a economiei, piața imobiliară este considerată de economiști drept “cea mai perfectă formă de piața imperfectă”. În România, piața imobiliară este caracterizată prin niveluri ridicate de fragmentare, asimetrie și polarizare. Intrată în ciclul post-criză la final de 2012 (după aproape patru ani de ajustare) piața rezidențială internă a traversat un proces de accelerare în ultimele trimestre, evoluție convergentă cu cele din piețele europene și globale. Pe de o parte, această evoluție ascendentă a fost influențată de ameliorarea venitului real disponibil al populației, Programul Prima Casă și nivelul redus al costurilor reale de finanțare.

Pe de altă parte, se evidențiază o cerere ridicată pe piața rezidențială de natură investițională, date fiind așteptările privind un randament mai ridicat față de instrumentele alternative, din perspectiva termenului mediu. Astfel, la nivel național prețurile caselor au crescut în ultimele trimestre, în convergență către valorile din 2009-2010, după cum veți putea vedea în pagina 6 a acestui raport. Se mențin însă diferențe importante între regiuni și principalele centre din România, atât din perspectiva prețurilor, cât și a proiectelor rezidențiale în derulare.ferratum.ro

Din analiza econometrică a evoluțiilor din piața rezidențială internă din perioada 2009-2017, realizată prin utilizarea datelor Eurostat și Băncii Naționale a României se pot desprinde următoarele concluzii: Există o relație invers proporțională între dinamica prețurilor rezidențiale și evoluția ratelor reale de dobândă Pe de altă parte, se observă o relație direct proporțională între evoluția prețurilor rezidențiale și dinamica salariului real

De asemenea, există o relație proporțională între evoluția prețurilor rezidențiale din România și dinamica prețurilor caselor din Zona Euro (principalul partener economic); Nu în ultimul rând, se confirmă așa numitul efect de avuție – tendința ascendentă a prețurilor pe piața rezidențială a influențat pozitiv consumul privat (principala componentă a PIB) în ultimele trimestre

Rezultatele acestei analize econometrice coroborate cu perspectivele de majorare graduală a costurilor de finanțare și cu semnalele de maturitate ale ciclului economic post-criză exprimă premise de consolidare a pieței rezidențiale pe termen scurt, cu posibilitatea de schimbare de tendință (din ascendentă în descendentă) în a doua jumătate a anului 2018.

Dr. Andrei Rădulescu

Senior Economist Banca Transilvania

 

http://www.analizeimobiliare.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here