Acasă Business ideas Fondurile europene pentru tinerii fermieri se amână

Fondurile europene pentru tinerii fermieri se amână

74
0
watchshop.ro%20

Lansarea programelor de finanțare gestionate de Ministerul Economiei, se amână până după încetarea stării de urgență!
Ministerul Agriculturii a decis amânarea lansării sesiunilor de înscriere la 8 linii de fonduri europene, printre care și submăsura 6.1 PNDR, prin care tinerii fermieri putea obține fonduri nerambursabile de câte 50.000 de euro, în anumite condiții.
În contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României, în urma evoluției situației epidemiologice determinată de răspândirea COVID-19, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (AM-PNDR) a decis amânarea lansării sesiunilor de depunere proiecte pentru următoarele Măsuri/Submăsuri:
• Măsura 2 „Servicii de consiliere privind măsuri zoosanitare de prevenire și combatere a Pestei Porcine Africane (PPA), măsurile minime de biosecuritate și normele sanitar veterinare în creșterea suinelor„
• Submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea /marketingul produselor agricole”- componenta unități de sacrificare de mica capacitate
• Submăsura 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” – componenta infrastructura de irigații
• Submăsura 5.1 „Sprijin pentru investiții în acțiuni preventive menite să reducă consecințele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și evenimentelor catastrofale”
• Submăsura 5.2 „Sprijin pentru investiții privind refacerea terenurilor agricole și a potențialului de producție afectate de dezastre naturale, de condiții de mediu adverse şi de evenimente catastrofale”
• Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”
• Submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”
• Submăsura 17. 1 „ Prime pentru asigurarea culturilor a animalelor și a plantelor”
MADR, prin AM – PNDR, va reprograma activitățile privind organizarea de reuniuni, cursuri, ateliere de lucru, focus grupuri sau alte evenimente care sunt asociate cu un grad crescut de risc de răspândire a virusului COVID – 19.
Cuprinsă în lista amânărilor, linia de finanțare 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, este una dintre cele mai așteptate de către antreprenorii care vor să facă afaceri agricole.
Prin această linie de finanțare din cadrul PNDR, românii cu vârste de până la 40 de ani care puteau obține fonduri europene de 50.000 de euro, în anumite condiții, pentru dezvoltarea unor ferme.
Solicitanții eligibili pentru sprijinul nerambursabil sunt tinerii fermieri care se instalează ca unici șefi al exploatației agricole și persoanele juridice cu mai mulţi acţionari, unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.
Pentru această linie de finanțare, amânată acum, este prevăzut un buget de peste 42 milioane euro.
O altă linie pentru antreprenori, amânată, este submăsura 4.2 din cadrul PNDR. Aici era prevăzut un buget total de circa 6,8 milioane de euro, pentru investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană.
Din acest buget, antreprenorii vor putea obșine fonduri nerambursabile de maximum 300.000 de euro pe firmă. IMM-urile și grupurile de producători vor trebui să suporte din resurse proprii 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar celelate firme, cote de 60%.
Starea de urgență a fost decretată de președintele Iohannis, pentru 30 de zile, adică până pe 15 aprilie. Submăsura 6.1 – Tineri fermieri era prevăzută inițial să se deschidă la sfârșitul lunii aprilie, iar submăsura 4.2 – procesare, era prevăzută pentru luna aprilie, conform unui calendar orientativ al Ministerului Agriculturii.

Alocarea financiară disponibilă este de 42,7 milioane de euro din care 22,7 milioane de euro la nivel naţional (incluzând 6,80 milioane de euro pentru zona montană) şi 20 milioane de euro pentru tinerii din afara graniţelor ţării.

Articol oferit de Iolanda Livia Fâșie- jurist Gaminvest

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here