Acasă Noutati in imobiliare Fatada din lemn – avantaje si dezavantaje

Fatada din lemn – avantaje si dezavantaje

196
0
watchshop.ro%20

de Marcel Buciuman

Avantajele fatadei din lemn
  • Produs natural, ecologic;
  • Material durabil, daca este intretinut corespunzator;
  • Pret rezonabil;
  • Montare relativ usoara, putand fi realizata chiar si de neprofesionisti.
 
Dezavantaje ale fatadei din lemn
  • Necesita intretinere periodica de lacuire sau vopsire;
  • Lemnul se poate umfla, crapa sau putrezi cand este expus la umezeala sau temperaturi extreme;
  • Poate fi invadat de catre insecte sau ciuperci.

 

Cel mai vechi si mai folosit material pentru constructii, lemnul este optiunea traditionala pentru fatada unei case din lemn. Iar daca multa lume asociaza o fatada din lemn cu imaginea unei cabane la munte sau o unei case rustice, in realitate lemnul este tot mai des folosit si pentru finisarea exterioara a unora dintre cele mai moderne locuinte.

 Case modulare

grace-fatada-moderna

Dupa dimensiunea si modul de montare a elemetelor ce alcatuiesc o fatada din lemn, distingem:

  • fatada din lambriuri de lemn verticale imbinate in sistem lamba-uluc (nut-feder);
  • fatada din lambriuri de lemn orizontale montate suprapus, asemeni tiglelor, pentru a impiedica infiltrarea apei;
  • fatada din elemente mici de lemn, regulate sau nu, imbinate asemeni unor solzi de peste, tot pentru a impiedica infiltrarea apei.

Fiind o resursa regenarabila, costul lemnului este relativ scazut. Acesta variaza insa in functie de specia de lemn aleasa si de tipul fatadei.

Printre speciile de lemn cele mai folosite sunt bradul, pinul, molidul si mahonul.

O fatada din lemn poate fi montata si fara a apela la un profesionist, economisind astfel valoarea manoperei. Cu ajutorul unor profesionisti in prelucrarea lemnului puteti insa transforma o fatada din lemn intr-o adevarata opera de arta populara.

snyder-fatada-casa-lemn

Foto: Rikki Snyder

Intretinerea unei fatade din lemn poate fi insa costisitoare si consumatoare de timp. In functie de conditiile climaterice o fatada din lemn necesita revopsirea sau relacuirea la fiecare 5-7 ani. Daca casa este insa expusa la ploi abundente sau soare puternic, proprietarii vor fi nevoiti sa o revopseasca chiar mai des de atat.

De asemenea, fatada din lemn trebuie protejata de un contact persistent cu umezeala, care duce la umflarea, craparea si chiar putrezirea lemnului. De aceea, fatada din lemn nu se instaleaza foarte aproape de nivelul solului!

Fiind un material natural, lemnul nu prezinta efecte nocive pentru sanatatea oamenilor. In plus fatada din lemn permite peretilor casei sa respire.

 

Partea slaba a lemnului, ca material natural, este insa predispozitia acestuia de a fi invadat de ciuperci, cari, termite sau alte insecte. Pentru a-l proteja impotriva acestora, lemnul se trateaza cu solutii insecticide si fungicide, sintetice sau naturale. Uleiul de in este o solutie naturala foarte eficienta in protejarea lemnului.

Cu conditia ca intretinerea sa fie la timp si corect executata, fatada din lemn va rezista pentru o lunga perioada de timp, cel putin 50-60 de ani.

highalpine-highline-fatada-1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here