Acasă Noutati in imobiliare Despre pericolul unui nou BOOM imobiliar

Despre pericolul unui nou BOOM imobiliar

45
0
watchshop.ro%20

Criza declanșată în 2008 s-a încheiat – ne așteaptă o alta?

După cum se știe, o piață (imobiliară) ce funcționează pe principii capitaliste are o evoluție ciclică, trecând prin perioade alternative de creștere și scădere. Începând cu anul 2008, România a experimentat prima sa recesiune, trecând de la o etapă de creștere fulminantă la una de declin. În condițiile în care de aproximativ trei ani încoace lucrurile merg pe un trend vizibil crescător (la capitolul prețuri, dar nu numai), există teama de o așa-numită „supraîncălzire” a pieței – ce ar fi urmată, în mod firesc, de un nou boom imobiliar.

 

Unde ne aflăm în acest moment? Iată una dintre întrebările la care au încercat să răspundă participanții la ediția din 2017 a Clubului Profesioniștilor în Imobiliare. Potrivit lui Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro, prețurile locuințelor din România (atât cele solicitate, cât și cele finale, de tranzacționare), se află pe un trend ascendent din a doua jumătate a anului 2014. Până acum, această tendință pare a fi absorbită de piață – și, deci, sustenabilă. Erimescu precizează că, în ciuda creșterilor din ultimii ani, prețurile actuale sunt încă departe de vârful atins în perioada de boom. În plus, un studiu realizat recent de Imobiliare.ro relevă că ridicarea pretențiilor vânzătorilor este dublată de o majorare a disponibilității de plată din partea potențialilor cumpărători de locuințe.

Achizițiile cu cash, un semn bun

Că de pragul de jos al pieței am trecut recunoaște și antreprenorul Ovidiu Șandor, dezvoltatorul ansamblului mixt ISHO, din Timișoara. „Cred că piața imobiliară rezidențială e într-un punct interesant. Nu cred că suntem încă într-o zonă «over-heated» (supraîncălzită, n.red.), cred că suntem într-o piață care a redevenit cumva normală, părerea mea. Cred că e un context normal, el are potențialul de a ajunge la un «over-heating» (o supraîncălzire, n.red.), cum am avut în 2007, dar cred că, dacă ne uităm pe cifre, totul este – încă – sustenabil”, subliniază acesta.

Unul dintre factorii care fac diferența față de 2008 este că majoritatea celor care cumpără azi o locuință sunt consumatori finali – în plus, o parte importantă dintre aceștia sunt în măsură să facă achiziții cu bani gheață. Potrivit lui Șandor, din 2008 încoace o largă categorie de potențiali cumpărători au fost foarte reținuți în a cumpăra locuințe, rămânând în expectativă. Lucrurile s-au schimbat însă, iar acest gen de clienți sunt din nou deschiși la achiziții. „Nu întâmplător vedem foarte multe tranzacții care nu au nevoie de finanțare bancară, tocmai pentru că lumea a acumulat”, punctează timișoreanul.

Fără investiții – și dezvoltări – speculative

În ceea ce privește achizițiile în scop investițional, acestea există, desigur, însă sunt diferite comparativ cu perioada de boom prin care a trecut piața autohtonă. Potrivit lui Șandor, nu am ajuns la momentul speculativ din 2007-2008, când oamenii cumpărau pentru a profita de creșterea de prețuri, cu gândul de a revinde în scurt timp, în câștig. Investitorii de azi văd imobiliarele ca o soluție de plasament al capitalului propriu ce ar aduce, prin închiriere, un venit rezonabil pe termen mediu și lung.

Nici în ceea ce privește accelerarea ritmului construcțiilor rezidențiale din ultima vreme nu s-ar părea că există motive de îngrijorare. Asta pentru că dezvoltatorii de azi sunt mult mai conectați la nevoile – și posibilitățile financiare – reale ale populației. „Mi se pare cumva că se așază pe niște baze sănătoase piața. Când spun baze sănătoase mă refer la proiecte gândite cu consumatorul final în minte”, spune George Marcu, broker/owner-ul agenției bucureștene Green Angels.

un-nou-boom-imobiliar

Scris de Adriana Lefter, în categoria Ştirea zilei, Ştiri imobiliare imobiliare.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here