Acasă Noutati in imobiliare Cum se poate vinde un imobil ipotecat

Cum se poate vinde un imobil ipotecat

380
0
watchshop.ro%20

Exista multe imobile scoase la vânzare, în special apartamente la bloc, care au fost cumpărate cu credit bancar, deci care în prezent sunt ipotecate la banca. În general cumpărătorii se sperie de aceaste situaţii şi evită să se angajeze în negocieri. În realitate nu e chiar atât de dificil .

Există soluții, relativ ușor de aplicat. Iată care sunt acestea. architecture-concept-p-o-ii

Situaţia clasică, şi cel mai frecvent întâlnită, este aceea în care rambursarea creditului se face cu o parte a preţului vânzarii. Dacă preţul nu acoperă datoria la bancă, vânzătorul trebuie să plătească diferenţa din resurse proprii. Iată care sunt paşii de urmat:

  1. Vanzătorul trimite băncii o cerere scrisă de rambursare anticipată a creditului în care menţionează intenţia de a vinde imobilul şi solicită acordul scris pentru aceasta, precizarea sumei care va stinge datoria şi contul bancar în care se va vira această suma.
  2. Daca datoria este mică în raport cu preţul de vânzare, se poate semna un antecontract. În contul specificat de bancă, trebuie virată o sumă cel puţin egală cu cea datorată bancii. Apoi, se poate radia ipoteca şi vinde imobilul liber de sarcini. Această soluţie dă emoţii mai mici cumpărătorului, el considerând că işi asumă un risc mai mic.
  3. Dacă datoria către bancă este apropiată de preţul de vânzare sau mai mare, atunci vânzarea se face într-o singură etapă. Notarul cere extras de carte funciară de autentificare, în care va apărea ipoteca băncii ca sarcină, se semneaza contractul de vânzare şi se virează preţul în contul specificat în Acordul de vânzare al băncii.
  4. După încasarea datoriei, banca, printr-un reprezentant al său, va semna la notar o declaraţie în care îşi dă acordul pentru radierea ipotecii.
  5. În baza acestei declaraţii, notarul solicită Cărţii funciare radierea ipotecii.

Problema devine mai complicată, dacă plata preţului se face dintr-un credit bancar la altă bancă decât cea care are deja ipoteca. Dar despre acest lucru, într-un articol viitor.

Sunt proprietari care spun “voi muta ipoteca pe un alt imobil”. Se poate. Problema este că mutatul ăsta nu este chiar aşa de uşor de făcut pe cât cred cei mai mulţi dintre vânzători. Mutarea ipotecii presupune ca imobilul pe care se va muta ipoteca să fie înscris în cartea funciară, să aibă o valoare de piaţă (atestată într-un raport de evaluare recent) suficient de mare pentru a acoperi creditul şi, foarte important, proprietarul să mai aibă sursele de venit pe care le avea la contractare creditului. Procedura de mutare a ipotecii este identică cu cea iniţială. Este destul de riscant pentru cumpărptor să semneze un antecontract bazându-se pe angajamentul vânzătorului că va muta ipoteca. Nu depinde numai de el. Neîndeplinirea obligaţiei vânzatorului va determina o mare pierdere de timp pentru cumpărător. Am constatat că există o foarte mare diferenţă între realitate şi ce crede vânzătorul despre mutarea ipotecii pe alt imobil.

O opinie complementară şi avizată asupra aceluiaşi subiect AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here