Acasă Noutati in imobiliare Afla totul despre investitii si credit imobiliar de la analist educatie financiara...

Afla totul despre investitii si credit imobiliar de la analist educatie financiara Roxana Bucur

169
0
watchshop.ro%20

De curând am inceput o colaborare cu specialist Educație Financiară Roxana Bucur, pentru crearea mai multor materiale informative de educație financiară din sectorul imobiliare si investitii. In articolul de fata ne-am propus sa răspundem celor mai comune intrebari ale clienților, printr-un interviu acordat de Roxana, exclusiv pentru blogul Gaminvest.

Povesteam zilele trecute despre mișcarea inteligenta atunci cand luam un credit imobiliar. Sa spunem ca un cuplu de 2 tineri căsătoriți au un apartament, pe care ar dori sa il vândă si sa cumpere o casa, iar diferența sa o împrumute, ce fel de credit este mai avantajos?

Roxana Bucur: In această situație este vorba despre un credit ipotecar. Având în vedere că nu mai are nicio proprietate imobiliară ipoteca se va pune pe imobilul pe care îl va cumpăra. Creditul ipotecar necesită un avans mai mare decât celelalte.

Acest tip de credit este avantajos având în vedere flexibilitatea: de a îl pune în chirie sau de a vinde imobilul oricând, de a putea face refinanțare . Creditele prin programele de stat, ceea ce consider că la ele ai făcut referire, au anumite condiții – unele restrictive. Din punct de vedere al dobânzii, în schimb, nu este un credit care este mai avantajos, având în vedere că dobânda fluctuează; într-un an unul poate avea o dobândă avantajoasa decât celălalt însă vorbim despre un împrumut pe zeci de ani.

Ceea ce este important la un credit, din punct de vedere al dobanzii îl reprezintă marja fixă. Rata lunară este compusă din dobândă: marja fixă și din dobânda fluctuantă: ROBOR/EURIBOR sau IRCC. Dacă marja fixă a dobânzii este mare, rata poate fi foarte mare pentru că se adaugă fluctuația. Cu cât marja fixă este mai mică, cu atât rata lunară poate fi mai mică. Ex marja fixă de 2,5% versus 3%.

Spune-mi te rog care varianta e mai bună, Sa vândă apartamentul și să facă un credit doar pe suma de 40 000 euro, să zicem sau să facă o refinanțare pentru întreaga sumă de 100 000 euro, iar apartamentul să îl păstreze pentru a genera venituri, din închirierea sa?

Roxana Bucur: Răspunsul la această întrebare diferă de la persoana la persoana. Din punct de vedere al adecvării la risc pe care o are fiecare pepersoana in parte și în funcție de situația lor financiară, precum și nevoia/dorința individuală. Daca ipoteza este că vor să se mute și nu vor sa închirierea atunci da, mai bine împrumută o sumă mai mică decât să facă refinanțare. La credite, cu cât împrumutăm mai puțini bani suntem în siguranță, însă creditele pot fi folosite în scop investițional. Situația financiară în adecvarea la întrebare vine din perspectiva nivelului câștigului lunar și al stabilității acestui venit, precum și din perspectiva gradului de îndatorare in raport cu celelalte cheltuieli recurente.

Ramane închirierea apartamentului o soluție viabilă pe termen lung in ceea ce priveste profitabilitatea?

Roxana Bucur: Da. Investiția imobiliară este una dintre investițiile agreate de cei mai mulți oameni pot spune. De ce? Această investiție implică o „siguranță psihologică „ mai mare decât celelalte. Ea implică mai multe simțuri prin care fiecare persoană se simte sigură pe investiția sa. Mai multe informații despre aceast tip de investiții puteți găsi aici:

Ce alte active pot fi mai profitabile la această valoare de investiție?

Roxana Bucur: Investiția financiară mai poate reprezenta o investiție profitabilă. Comparându-le, investiția financiară, în detrimentul investiției imobiliare, necesită o sumă mai mică pe care o alocăm, efort și timp de asemenea mai mic, pentru că, în cazul investițiilor financiare pasive, prin intermediul diferitelor fonduri de investiții, se ocupă administratorul fondului. Investiția financiară necesită, in comparație cu investiția imobiliară, mai multe cunoștințe despre instrumentele financiare.

Dacă alegi să tranzacționezi singur diferite instrumente, cu atât nivelul cunoștințelor deținute este mai înalt și ajută la realizarea profitabilității. Cu cât investiția este pasivă, nu sunt necesare cunoștințele financiare și nici un efort și un timp prea mare alocat.

Investiția financiară beneficiază și de capitalizarea ceea ce determină reinvestirea profitului și generarea unui venit pasiv mare în timp. Atât timp cât chiria se reinvestește se poate beneficia de capitalizare.

Capitalizarea este „ a opta minune a lumii” (Albert Einstein) pentru că generează bani in baza banilor investiți; după anul opt suma primită ca profit depășește,in genere, suma investită anual. Opt ani în general pentru că depinde de suma investită și de procentul de profit primit. Prin intermediul investițiilor financiare poți să închizi anticipat creditul imobiliar pentru imobilul închiriat. Cu cât diferența dintre chirie și rata este mai mare și o investești/reinvestești cu atât acel credit se închide mai devreme.

Cele două: creditul imobiliar și investiția financiară folosesc conceptul de dobândă capitalizată. La credit dobânda capitalizată este precum un bulgare mare de zăpadă care este prăvălit la vale pe o pista cu apă caldă și în timp ce se prăvălește bulgărele scade, în paralel dobânda capitalizată de la investiții este un mic bulgar făcut din puțină zăpadă și este dat drumul pe pista sa acumuleze zăpadă. În momentul în care cei doi bulgări ajung la aceeași dimensiune se contopesc: banii din investiții vor acoperi creditul ajungând să-l închidă anticipat.

Ce ii sfătuiești pe acești tineri, care sunt aflați zilnic in fata unui stil de viata care vine cu tentația de a se împrumuta la banci, de a avea proprietati, masini, case, etc?

Să se gândească la ce este cu adevărat important în viață, ce este important pentru ei, ci nu pentru ceilalți, pentru că, de cele mai multe ori tindem să ne comparăm cu ceilalți și să cumpărăm ceea ce au ceilalți; tentația de acolo vine și trăim viața celorlalți nu propria viață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here