Acasă Noutati in imobiliare Sfaturi pentru chiriasi: la ce sa fii atent si ce clauze importante...

Sfaturi pentru chiriasi: la ce sa fii atent si ce clauze importante sa adaugi la contract de inchiriere

397
0
watchshop.ro%20

Sa inchiriezi o locuinta pare simplu, cel putin in teorie. Tocmai pentru care, viitorii chiriasi trateaza deseori cu superficialitate clauzele care ar trebui inserate in contractul de inchiriere.

alexandra_giuffrida_gaminvest_imobiliare_oradeaAlexandra Giuffrida, office manager la agentia imobiliara Gaminvest, fost agent imobiliar ne dezvaluie din experienta sa si a echipei de agenti, intr-un articol postat recent pe pagina agentiei, care sunt principalele aspecte la care proaspetii chiriasi trebuie sa fie atenti si niste sfaturi de redactare contract de inchiriere si intelegere intre proprietari si chiriasi.

 

  1. Clauza de inventar

De obicei, la semnarea contractului de inchiriere se poate incheia si un act aditional, in care sunt enumerate si inventariate piesele de mobilier din locuinta, obiecte sanitare, precum si starea de utilizare in care se afla si orice altceva ce partile se pun de acord sa mentioneze.

Astfel, proprietarul este asigurat in cazul in care, la finalul perioadei de inchiriere, mobila sau amenajarile din apartament au fost deterioarate este depsagubit, iar chiriasul, la randul sau, este sigur ca nu plateste pentru daune inventate.

Apartamente noi, de lux, apartamente centrale si apartamente de inchiriat in Oradea: click aici

 

2. Verifica toate contoarele si notează indexul ca anexa la contract.

Apartamente noi, de lux, apartamente centrale si apartamente de inchiriat in Oradea: click aici

3. Preavizul de mutare si rezilierea

”Asigura-te ca este in contract clauză ca nu poti fi ”dat afara” decat cu preaviz, intr-un termen de cel putin 30, recomandat 60 de zile

Pentru ambele parti ale contractului de inchiriere este importanta existenta unei clauze cu privire la preavizul de eliberare a proprietatii in cauza. Trebuie mentionata clar, de asemenea, perioada de previz in contract, in care chiriasul actual ar avea timp sa caute o noua locuinta, iar proprietarul nu ramane cu locuinta neocupata si, implicit, fara venituri din chirie.

4. Relatia cu proprietarul

”Asigura-te ca proprietarul se va abtine la a face vizite neanuntate sau dese.”

Daca te-ai mutat in chirie nu inseamna ca proprietarul trebuie sa iti faca vizite regulat si inopinate. Ca proprietar, este normal sa doresti sa stii pe cine lasi in casa, dar nu trebuie sa depaseasca limitele vietii private. Dar, este si vina chiriasului. Deseori, din dorinta de a plati cat mai putin pe chirie, unii chiriasi accepta propunerea proprietarului de a nu semna un contract si de a se baza doar pe un acord verbal, mai ales daca vorbim de relatii de rudenie. Dar, relatia dintre chirias si proprietar poate deveni oricand incordata, iar primul sa regrete decizia.

De aceea, poate cea mai importanta clauza intr-un contract de inchiriere a unei locuinte ar trebui sa reprezinte relatia cu proprietarul. Spre exemplu, proprietarul poate veni in vizita doar o data pe luna, intr-o zi anuntata cu cel putin 24 de ore inainte.

5.Igienizarea casei

”Cumpără saltea nouă  și angajeaza o echipă profesională de curățenie pentru o zi – Chiar daca apartamentul arată curat, daca nu este nou (nelocuit) e bine să chemi o echipa de curatare profesională. Nu stim cine si cu ce obiceiuri a locuit inainte, ce stare de sanatate, daca respectau sau nu normele de ingienă, cat timp a fost nelocuit etc. Vorbim de colturi, dedesubturile canapelelor, paturilor etc, unde de regula se aduna acarieni si microorganisme, dar si de saltele, canapele si materiale textile lasate in casa. Deasemenea frigiderul, aragazul si chiuveta, precum si baia trebuie curatate cu solutii profund dezinfectante inainte de folosirea de catre noi chiriasi.

6. Conditiile restituirii garantiei

In Romania, plata garantiei, la momentul inchirierii unei locuinte, este de obicei echilalentul valoarii pretului chiriei pe o luna – pana la trei luni in avans. Aceasta garantie are scopul de a acoperi plata eventualelor pierderi provocate de chirias (prin degradarea obicetelor electrocasnice sau mobile sau imobilului,  aduse de catre chiriasi sau neplata cheltuielilor curente).

Pentru a te asigura ca la momentul plecării, iti vei primi banii inapoi, valoarea garantiei achitate la inceput si conditiile restituirii acesteia trebuie stipulate in mod expres in contract. Cel mai ideal, ar trebui precizat cat mai clar ce cheltuieli pot fi acoperite cu acesti bani.

7. Cui ii revine plata taxelor?

Aparte la locuintele mai vechi, unde probabil ar fi nevoie de reparatii care tin de imobil (scurgeri, canalizare, zugraveala, reparatii la acoperis etc), dar si in blocurile noi unde sunt taxe precum intretinerea spatiului verde sau pentru servicii de curatenie, se ridica intrebarea ”cine dintre proprietar sau chirias trebuie sa suporte aceste cheltuieli.”

De obicei, cheltuielile de acest tip cad in slujba proprietarului, insa siguranta este data atunci cand acest aspect este notat in contractul de inchiriere, spun colegii de la Gaminvest.

8. In ce conditii se pot aduce modificari pretului chiriei

Potrivit Imobiliare.ro, un avantaj important al existentei unui contract incheiat intre chirias si proprietar ar fi faptul ca acesta din urma nu va putea sa majoreze chiria fara drept de apel, de pe o zi pe alta. Astfel, daca proprietarul dorește sa faca o asemenea schimbare, va trebui ca, mai intai, sa ajunga la un acord in aceasta privinta cu chiriasul, ceea ce implica si dreptul acestuia de a se opune. Ulterior, modificarea va putea intra in vigoare prin semnarea unui act aditional.

Articol oferti de gaminvest.ro

 

Vrei sa devii agent imobiliar? Ai auzit in targ ca agentii imobiliari castiga bine si au un job provocator si oportunitati de cariera avansate? Aplica aici pentru cel mai ofertat job de agent imobiliar din Oradea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here