O data cu publicarea în Monitorul Oficial nr. 716 din 15 iulie 2022. ,a Ordonanţei 16/2022 se vor aduce mai multe modificări Codului Fiscal, printre care şi în domeniul TVA, iar pe piata imobiliara, se vor schimba din nou regulile, in conditiile in care si costurile materialelor de constructie au crescut in ultimile luni cu impact direct asupra preturilor imobilelor noi.
1. Cota de 5% TVA se mareste la 19% TVA
Probabil ca va amintiti ca de la 1 ianuarie 2022, guvernul a decis aplicarea unui TVA de 5% pentru locuintele care valoreaza pana in 700.000 de lei. Ei bine, dupa nici 8 luni, regulile se schimba din nou si acest plafon se miscoreaza până la 450.000 de lei. Din 2023, pentru locuintele care valoreaza mai mult de 450.000 de lei, vom plati un TVA de 19%, iar suprafata locuintei pentru care plafonul de TVA va fi redus, scade de la 120 mpu la 80 mpu.Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Daca de exemplu, in prezent din 100.000 de euro platim 5.000 de euro TVA, de la 1 ianuarie 2023 vom plati 19.000 de euro TVA, adică cu 14.000 de euro mai mult. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%
2. Impozit diferit pentru cei care vand imobile
Schimbari fiscale se anunta si pentru cei care vand imobile. In prezent, nu se percepe impozit daca vinzi o proprietate care are o valoare sub 450.000 lei. Din 2023, insa, s-a stabilit eliminarea plafonului neimpozabil de 450.000 de lei, iar daca ai cumparat o constructie de orice fel si o revinzi mai devreme de 3 ani inclusiv, atunci vei plati un impozit de 3%. Daca, in schimb, o revinzi dupa minim 3 ani, va trebui sa platesti un impozit de 1% din valoarea vanzarii.
3. Impozit pe valoare, si nu in functie de zona
In prezent, se impoziteaza in functie de localitate, tipul constructiei, materialele utilizate sau pe baza unei analize o data la cinci ani. Din 2023, insa, impozitul urmeaza sa fie calculat in functie de valoarea notariala si nu in functie de localitate. De asemenea, urmeaza sa nu se mai faca diferenta intre persoane fizice si juridice, si va exista o clasificare rezidentiala / nerezidentiala a imobilelor.
Scade plafonul până la care se acordă facilitățile fiscale în construcții, sectorul agricol şi în industria alimentară
Plafonul până la care se acordă facilitățile fiscale în domeniul construcțiilor, sectorul agricol şi în industria alimentară scade de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.
Prevederea intră în vigoare la data 1 ianuarie 2023 și se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.
Se propune revizuirea reglementării privind acordarea facilităților fiscale în sectorul construcții, în ceea ce privește condiția referitoare la calculul cifrei de afaceri, în sensul în care raportarea are în vedere doar informații/date din anul curent. Astfel, se are în vedere principiul conform căruia facilitățile fiscale se acordă în perioada în care se realizează efectiv activitățile menționate la codurile CAEN precizate în actul normativ, urmărindu-se ca salariații care contribuie în perioada de raportare într-un procent semnificativ la realizarea a minim 80% din cifra de afaceri totală reprezentând activități de construcții să beneficieze de scutiri, respectiv calculul să fie realizat în timp real și nu având la bază date istorice.
Plata cu cardul, obligatorie pentru „încasări cash” de 50.000 lei
Firmele care au încasări „cash” în numerar ce pornesc de la 10.000 de euro (50.000 lei) vor fi obligate să accepte plata cu cardul.
„Obligația de acceptare de către persoanele juridice prevăzute la alin. (3) a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările în numerar din cursul anului respectiv au depășit pragul de 50.000 lei”, arată modificarea.
cazarea și contravaloarea chiriei pentru spațiile de cazare/de locuit puse de către angajatori la dispoziţia angajaților proprii, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, în limita unui plafon neimpozabil de 20% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată /lună/persoană – anumite condiții trebuie îndeplinite, iar verificarea îndeplinirii acestora cade în sarcina angajatorului;
surse: anaf.ro, economedia.ro, teaha.ro
Lasa un raspuns